Ogródki letnie na przemyskim rynku

i

Autor: Maciek Jędruch

Ogródki na przemyskim rynku otwarte. Jak zapewnić bezpieczeństwo w czasie epidemii?

2020-05-20 15:09

Sprzyjająca spacerom pogoda zachęca mieszkańców Przemyśla do odwiedzenia rynku. Tam już czekają na nich letnie ogródki, ale trzeba pamiętać o zachowaniu bezpieczeństwa. Ministerstwo Rozwoju wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opracowali wytyczne dla właścicieli restauracji, kawiarni, czy barów

Jak zapewnić bezpieczeństwo klientom lokali gastronomicznych?

Zgodnie z wymogami jakie opublikował resort rozwoju, właściciele lokali gastronomicznych muszą zwrócić szczególną uwagę, by między klientami była zachowana co najmniej dwumetrowa odległość. Między stolikami również. Inaczej w przypadku oddzielenia stolików metrowymi przegrodami nad blatem - wówczas stoliki mogą być co metr.

Przy jednym stoliku może swobodnie usiąść rodzina, bądź osoby zamieszkujące wspólne gospodarstwo domowe. Czy będzie można umówić się w takim razie na kawę ze znajomym i usiąść przy jednym stoliku? Jak najbardziej lecz tylko wtedy, gdy nie będziemy siedzieć naprzeciwko siebie, a rozmiar stolika pozwoli, by nasz znajomy znajdował się półtora metra od nas.

Ile osób może przebywać w lokalu?

Restauratorzy muszą także pamiętać, by widocznie oznakować stoliki, które są wyłączone z użytkowania. Natomiast przy wejściu do lokalu umieścić informację o maksymalnej liczbie gości. Tutaj warto dodać, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe.

Bardzo ważna jest też dezynfekcja. Dozowniki z płynem dezynfekującym powinny się znaleźć nie tylko przy wejściu do lokalu, ale także na sali jadalnej i przy toalecie. Oprócz tego, że należy przeprowadzić dezynfekcję każdorazowo po zakończeniu obsługi klienta - powierzchnie, z którymi mogą się oni zetknąć muszą być czyszczone co 15 minut.

Zamówienie obsługa lokalu powinna nam podać na tacy, która zaraz po tym, powinna zostać zdezynfekowana.

Bezpieczeństwo pracowników lokali gastronomicznych w czasie koronawirusa

Pracodawca musi wszystkim zapewnić rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. Kelnerom i kasjerom zaleca się ponadto noszenie maseczek ochronnych.

Ministerstwo rekomenduje:

  • zapewnienie odległości między stanowiskami pracy wynoszącej co najmniej półtora metra chyba, że jest to niemożliwe ze względu na charakter działalności
  • ustalenie zadań i procesów, by zwiększyć fizyczne odległości między pracownikami, tam gdzie jest to praktyczne i bezpieczne
  • ustalenie stałych, jak najmniej licznych zmian pracowników
  • ograniczenie interakcji personelu pracującego na różnych zmianach i zapewnienie czyszczenia i mycia pomieszczeń pomiędzy zmianami
  • zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie
  • restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny
  • utrzymywanie wysokiego stopnia higieny osobistej, w tym dbanie o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież
  • regularne mycie rąk, powstrzymywanie się od niehigienicznych zachowań, na przykład kichania czy kaszlenia, przy produkcji lub styczności z żywnością, szczególna dbałość o czystość toalet itp.

W poniższym materiale wideo, do odwiedzenia swoich ulubionych lokali zachęca Kamila Rutka, właścicielka Rutyny.

Ogródki letnie na przemyskim rynku