Spis treści
- Sezonowe owoce mogą być niebezpieczne
- Te truskawki są niebezpieczne. Szara pleśń jest szkodliwa!
- Dlaczego truskawki mogą być niebezpieczne?
Sezonowe owoce mogą być niebezpieczne
Sezonowe owoce, którymi zajadamy się od początku czerwca zawierają w sobie spore ilości wody. To sprawia, że szybko tracą świeżość i w niedługim czasie mogą się zepsuć. Przykładem na to są truskawki, które w odpowiednich warunkach przeleżą nawet kilka dni, jednak poza chłodnym miejscem szybko pojawi się na nich szara pleśń. Dodatkowo, wciąż panuje przekonanie, że jeden zepsuty owoc w koszyku to nic groźnego, wystarczy go wyrzucić i można cieszyć się pyszną, letnią i zdrową przekąską. Niestety tak nie jest. Uwagę na ten problem zwróciła Sylwia Panek, autorka bloga „Mama Chemik”, która prowadzi instagramowy profil „W zdrowym domu”. Wyjaśniła, że takie zachowanie może odbić się na naszym zdrowiu. Jak?
Te truskawki są niebezpieczne. Szara pleśń jest szkodliwa!
Podczas mycia, czy przygotowania owoców często można zauważyć jeden zepsuty owoc. Wówczas wyrzucamy go, a resztę zjadamy. To błąd, a taki widok powinien być dla nas sygnałem.
Pleśń rozchodzi się szybciej po produktach z dużą zawartością wody. Dlatego chciałam przestrzec Was szczególnie przed kupowaniem malin, borówek, truskawek czy wiśni jeśli widzicie, że sprzedawca wyjął z pojemnika spleśniały owoc. Najprawdopodobniej sąsiednie owoce też już mają tę pleśń tylko jeszcze niewidoczną – informuje Sylwia Panek, autorka blogu „Mama Chemik”, a teraz też @wzdrowymdomu.
Dodaje, że „o ile jedna spleśniała malina to jeszcze nie tragedia, to jeśli po powrocie do domu odkryjecie, że we właśnie kupionym pojemniczku na dnie jest dużo ich dużo ja odradzałabym ich jedzenie”.
Zazwyczaj wyrzucam też miękkie owoce, które stykały się ze spleśniałym, bo jestem przekonana, że one też zostały już zainfekowane. Resztę zjadam lub przerabiam jak najszybciej, bo jeśli grzyby przeszły dalej to z każdą kolejną godziną będzie ich w owocach coraz więcej – informuje.
Dlaczego truskawki mogą być niebezpieczne?
Wyrzucanie jednego zepsutego owocu albo odkrajanie spleśniałej części może zagrozić naszemu zdrowiu. Dlaczego?
Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości. Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje nazywane MYKOTOKSYNAMI, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób. Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi, mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność” – pisze Sylwia Panek.
ZOBACZ: Tych rzeczy nigdy nie trzymaj w aucie podczas upałów. Policja ostrzega
Polecany artykuł: