Test pomidorów z dużych sieci handlowych
Co fundacja Pro-Test odkryła w importowanych pomidorach z sieci handlowych Aldi, Auchan, Dino i Kaufland? Gdzie warzywa wypadły najlepiej, a gdzie najgorzej?
W raporcie opisano badanie ośmiu rodzajów pomidorów, importowanych z takich krajów, jak Belgia, Hiszpania, Holandia, Maroko i Turcja. Dotyczyło ono dwóch rodzajów pomidorów - pakowanych i sprzedawanych luzem. Badanie miało na celu sprawdzenie, czy w warzywach dostępnych w największych sieciach handlowych obecne są pestycydy.
"Pomidory, które do testu kupiliśmy w warszawskich i podwarszawskich sklepach: Aldi, Auchan, Dino i Kaufland, oddaliśmy do akredytowanego laboratorium. Tam zajęli się nimi badacze. Sprawdzili, czy nasze pomidory zawierają któryś z 540 pestycydów oraz dodatkowo: glifosat, etefon, fosetyl, chlorany i jon bromkowy" – możemy przeczytać w raporcie.
Wyniki testu pomidorów z supermarketów
Co wykazały testy przeprowadzone przez fundację? Jak się okazało, pozostałości pestycydów wykryto we wszystkie badanych próbkach pomidorów. Równocześnie w żadnej z nich nie został przekroczony dopuszczalny limit, który ustalają europejskie normy. Badanie wykryło jednak substancje niedozwolone w stosowaniu w Polsce.
W których pomidorach wykryto najwięcej pestycydów? Aż 8 różnych substancji fundacja znalazła w warzywach pochodzących z Turcji i sprzedawanych luzem w sklepach sieci Kaufland. Z kolei najlepszy wynik uzyskały holenderskie pomidory na gałązce, które kupić można na wagę w sklepach Aldi.
Ceny nowalijek na targu w Rzeszowie. Ile kosztują świeże warzywa?
Zobacz naszą galerię poniżej!