Smażone wykałaczki to hit w Korei Płd. Ministerstwo Zdrowia załamuje ręce i apeluje

i

Autor: TOP X News/ X.com

Wydarzenia

Zielone smażone wykałaczki to hit w Korei Płd. Ministerstwo Zdrowia załamuje ręce i apeluje

2024-04-05 14:06

Po tym jak w internecie pojawiła się fala nagrań, na których internauci jedzą smażone wykałaczki wykonane ze skrobi, południowokoreańskie Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków ostrzegło, że nie jest to żywność i zaapelowało, by ich nie jeść – podała w czwartek agencja Reutera.

Smażone wykałaczki to hit w Korei Płd.

Filmy pokazujące ludzi spożywających smażone w głębokim tłuszczu wykałaczki skrobiowe z przyprawami, tartym serem, zbierają tysiące polubień i udostępnień na platformach takich jak TikTok i Instagram.

Są bardzo chrupiące – mówi jeden z użytkowników TikToka, zjadając smażone wykałaczki przypominające kształtem kręcone frytki.

Ministerstwo Zdrowia apeluje do Koreańczyków

Ich bezpieczeństwo jako żywności nie zostało potwierdzone – zwraca uwagę południowokoreańskie ministerstwo we wpisie opublikowanym na platformie X. "Prosimy o ich niespożywanie" – zaapelowano.

Wykałaczki skrobiowe, kategoryzowane przez resort jako produkty sanitarne, są wykonane ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zmieszanej z sorbitolem, ałunem i sztucznym barwnikiem. Sorbitol to rodzaj alkoholu cukrowego, a ałun to związek chemiczny znajdujący się w składzie proszku do pieczenia. Nie są one szkodliwe, gdy są spożywane w małych ilościach, ale w nadmiarze mogą powodować wymioty, biegunkę i stany zapalne