Smażone wykałaczki to hit w Korei Płd.
Filmy pokazujące ludzi spożywających smażone w głębokim tłuszczu wykałaczki skrobiowe z przyprawami, tartym serem, zbierają tysiące polubień i udostępnień na platformach takich jak TikTok i Instagram.
Są bardzo chrupiące – mówi jeden z użytkowników TikToka, zjadając smażone wykałaczki przypominające kształtem kręcone frytki.
Ministerstwo Zdrowia apeluje do Koreańczyków
Ich bezpieczeństwo jako żywności nie zostało potwierdzone – zwraca uwagę południowokoreańskie ministerstwo we wpisie opublikowanym na platformie X. "Prosimy o ich niespożywanie" – zaapelowano.
Wykałaczki skrobiowe, kategoryzowane przez resort jako produkty sanitarne, są wykonane ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zmieszanej z sorbitolem, ałunem i sztucznym barwnikiem. Sorbitol to rodzaj alkoholu cukrowego, a ałun to związek chemiczny znajdujący się w składzie proszku do pieczenia. Nie są one szkodliwe, gdy są spożywane w małych ilościach, ale w nadmiarze mogą powodować wymioty, biegunkę i stany zapalne
Polecany artykuł: