Jakie nazwy noszą dodatki ze świerszczy z produktach
Dyskusja na temat mąki ze świerszczy czy szarańczy używanej w niektórych produktach nieco przygasła, choć pojawienie się produktów z zawartością jej w składzie stało się faktem. Na półkach sklepowych znaleźć można te wzbogacone tym dodatkiem. Choć jest on zupełnie nieszkodliwy, obojętny dla zdrowia ludzi, warto wiedzieć, pod jakimi nazwami się kryje.
W przypadku zastosowania środków z owadów w produkcie, na jego etykiecie widniał będzie napis:
- Acheta Domesticus ("mąka z" / "proszek z"),
- Cricket powder,
- Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka),
- Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).
Oczywiście w zależności od konkretnego składnika, użytego w produkcie.
Czerwony barwnik z owadów. Jakich nazw szukać na etykiecie?
Jakich kodów szukać na etykietach, jeśli koniecznie zależy nam na tym, by nie spożywać produktów zawierających środki pochodzące od owadów? Warto bowiem dodać, że mąka ze świerszczy czy szarańczy nie jest jedynym! Co więcej, znacznie wcześniej w produktach spożywczych zaczął być stosowany m.in. czerwony barwnik. Tak, produkuje się go z owadów. Dokładnie z czerwców kaktusowych. Zamieszkują one obszary Ameryki Południowej i Meksyku.
Na etykietach ma on kod E120. Może się kryć też pod nazwami karmin, koszenila, karminina, kwas karminowy. W przemyśle kosmetycznym będzie oznaczony kodemCI75470.
To, co warto wiedzieć na temat koszenili, to to, że nie należy jej nadużywać. Jest ona uznawana za substancję wątpliwą dla zdrowia - w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy, wokół której w zeszłym roku rozpętała się wojna polityczna.
Te produkty znikną z półek już niedługo. Nowe wytyczne Komisji Europejskiej
Zobacz naszą galerię poniżej!
Polecany artykuł: