Autor: Archiwum

2022-02-24 16:00

Prezydent Przemyśla Wojciech Bakun o poranku zapewnił, że miasto pomoże uchodźcom z Ukrainy. -  Jesteśmy przygotowani i przygotowujemy się jeszcze bardziej na udzielenie pomocy każdemu kto tej pomocy będzie potrzebował. Pozostajemy w kontakcie z władzami państwowymi. Powołujemy sztab decyzyjny do szybkiego reagowania na zmieniającą się sytuacje – napisał na swoim Facebooku. Prezydent wystosował także oświadczenie.

Prezydent Wojciech Bakun zapewnił, że Przemyśl pomoże osobom, które przekroczą polską granicę, uciekając przed wojną. - Jeżeli będzie taka potrzeba, apeluję do wszystkich mieszkańców naszego miasta o włączenie się do pomocy naszym sąsiadom, współpracę ze służbami, ale nade wszystko zachowanie spokoju. Pokażmy w tej chwili jedność i współpracę, takiej jakbyśmy sami oczekiwali będąc w potrzebie – pisał w poście na Facebooku. Prezydent Przemyśla wystosował także oświadczenie. Te publikujemy w całości poniżej.

CZYTAJ TAKŻE: Powstały punkty recepcyjne dla uchodźców przy granicy polsko-ukraińskiej [LISTA]

Oświadczenie Prezydenta Miasta Przemyśla w związku z sytuacją na Ukrainie

W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją na Ukrainie, Prezydent Miasta Przemyśla informuje, że od kilku dni wspólnie ze służbami Wojewody Podkarpackiego  prowadzona jest konsultacja w sprawie udziału miasta w organizacji miejsca pobytu dla uchodźców z terenu Ukrainy, która objęta została działaniami militarnymi.

Służby podległe Prezydentowi na bieżąco monitorują sytuację związaną z napływem obywateli Ukrainy, a także są w stałym kontakcie z przedstawicielami władzy centralnej. Miasto Przemyśl, zgodnie z lokalnymi planami zarządzania kryzysowego, podjęło już wszelkie możliwe działania adekwatne do zaistniałej sytuacji.

Prezydent Miasta na bieżąco uczestniczy w spotkaniach z władzą centralną,  a także z przedstawicielami miast partnerskich na Ukrainie.

Jednocześnie Prezydent Miasta Przemyśla apeluje do mieszkańców o zachowanie spokoju.

Polsko - Ukraińskie przejście graniczne w Medyce 24 lutego
Obawiasz się tego, że Rosja zaatakuje również Polskę?