Słodka gablota w SP 16 w Przemyślu

i

Autor: archiwum prywatne

Ile cukru jest w napojach i słodyczach? Przemyskie dzieciaki już to wiedzą!

2020-02-05 14:28

W Szkole Podstawowej Nr 16 stanęła pierwsza taka w Przemyślu gablota, z której dokładnie dowiecie się ile cukru zjadacie, nawet tego nie podejrzewając.

Pomysłodawcą jest przemyski radny Bartłomiej Barczak, który postanowił uświadomić młodym i starszym przemyślanom, że spożycie nawet z pozoru zdrowych przekąsek czy napojów może prowadzić do wielu chorób i otyłości.

W gablocie znalazły się najpopularniejsze napoje i słodycze, przy niektórych liczba kostek cukru przeraża! Rekordzistą jest półlitrowy napój zawierający 11 łyżeczek cukru!
- Zainteresowanie gablotą jest ogromne! - mówi Bartłomiej Barczak – wielu rodziców już dziś zadeklarowało, że kończą z pojeniem swoich dzieci kolorowymi napojami.
W przygotowaniu są kolejne dwie gabloty, które, jak podkreśla pan Bartłomiej, za zgodą dyrekcji szkół staną w II Liceum Ogólnokształcącym i Szkole Podstawowej Nr 4 w Przemyślu.

Garść nieprzyjemnych faktów

Po pierwsze : cukier uzależnia, a węglowodany nie są przyswajane przez organizm w czystej postaci , ponieważ cukier nie zawiera żadnych minerałów ani witamin. Naukowcy odkryli aż 60 szkodliwych oddziaływań cukru na nasz organizm, a oto niektóre z nich:
- Cukier zakwasza organizm, osłabia zęby, kości włosy i układ nerwowy.
- Cukier dostarczany w nadmiarze magazynuje się w wątrobie, następnie odkłada się w tkance tłuszczowej, a później atakuje narządy upośledzając ich pracę i główne arterie.
- Otyłość, nadciśnienie, zawały, zaburzenia układu limfatycznego.
- Cukrzyca, hipoglikemia i choroby serca.
- Nadmiar cukru zabija bakterie odpowiedzialne za powstawanie niezwykle potrzebnej mózgowi witaminy B, to wpływa na procesy myślowe.
- Nadmiar cukru wyzwala artretyzm, astmę, podnosi ciśnienie krwi, sprzyja powstawaniu raka, grzybicy, wrzodów, przyspiesza procesy starzenia i nasila choroby psychiczne.

Dlaczego cukier jest zły? - mówi Bartłomiej Barczak