Ryba po grecku

Ryba po grecku

Skąd nazwa ryba po grecku? Od farszu, w którym kawałki ryby się znajdują. Jest to tak zwany sos grecki, czyli pokrajane w długie paski jarzyny, m.in. marchew, seler, pietruszka czy cebula, duszone w oleju z wodą. Sam sos grecki nie pochodzi natomiast z Grecji i jest wymysłem polskim.

Źródło: YouTube/screen
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Choć na stole wigilijnym króluje barszcz z uszkami – w wielu domach pojawia się również słynny barszcz ukraiński. Wyróżnia się on tym, że w jego składzie znajduje się fasola. Tradycyjny barszcz z Ukrainy jest natomiast zupełnie innym daniem. Nasza polska odmiana stworzona jest na wzór tradycyjnego dania naszych sąsiadów. Tamten jednak nie zawiera fasoli.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledź po japońsku

Śledź po japońsku

Dodatki, które są nieodłącznym elementem śledzia po japońsku były w Polsce uważane za orientalne, a konkretnie – azjatyckie. Stąd nazwa. Prawda jest jednak taka, że żaden Japończyk o naszym śledziu nie słyszał, a potrwa absolutnie nie wpisuje się do japońskiej kuchni.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Jak wigilia – to pierogi. Coraz częściej nie tylko te z kapustą i grzybami. Również pierogi ruskie to potrawa polska. Nazwa tej odmiany pierogów pochodzi od nazwy Rusi Czerwonej, która niegdyś obejmowała północno-zachodnią Ukrainę i południowo-wschodnią Polskę. Pierogi zostały nazwane na cześć tej krainy, jednak – są one typowo polską potrawą.

Źródło:
Rozwiń
Sałatka francuska

Sałatka francuska

Sałatka francuska, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa, która króluje na niemalże każdym wigilijnym stole. Potrawa nie pochodzi oczywiście z Francji.

Źródło: YouTube/screen
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Nazwa podobnie, jak w przypadku śledzia po japońsku wzięła się od przypraw i dodatków uważanych przez Polaków za azjatyckie.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka, czyli zwyczajnie sałatka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli, marynowanych w oleju, occie i soli. Jest to klasyczny dodatek do obiadów, czy do potraw w galarecie. Potrawa bardzo często znajduje się na wigilijnym stole, mimo że wielu z nas nie zna jej nazwy. Jest ona oczywiście mylna, ponieważ takiej sałatki Szwedzi nie znają.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
ryba po grecku
Barszcz ukraiński
Śledź po japońsku
Pierogi ruskie
Sałatka francuska
Kurczak po chińsku
Sałatka szwedzka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email