Już w najbliższą sobotę pomiędzy budynkiem Urzędu Gminy Żurawica a stadionem, w godzinach od 14.00 do 19.00 odbędzie się istna „Bitwa Regionów”, w której główną rolę odegrają regionalne potrawy. Te wyjdą spod utalentowanych rąk członkiń dwunastu Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących nawet najodleglejsze zakątki powiatu przemyskiego.
- KGW podczas wydarzenia nie tylko będą prezentować swoje sztandarowe potrawy, ale wezmą udział w swoistej bitwie na smaki - wszak nieprzypadkowa jest nazwa imprezy – czytamy na stronie UG Żurawica.
„Bitwa Regionów” w Żurawicy
"Bitwa Regionów" to ogólnopolski konkurs, cieszący się rokrocznie ogromną popularnością. Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według wskazanych kryteriów.
– Gospodarzem 7. edycji „Bitwy Regionów” w powiecie przemyskim będzie Żurawica. Naszą gminę reprezentować będą dwa Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Orzechowce, które zaprezentuje jedyne w swoim rodzaju gołąbki z ziemniaków z cebulą oraz KGW „Buszkowiczanki” z Buszkowiczek, które walczyć będą o przejście do kolejnego etapu konkursu swoją tajną bronią: kolorowym tortem chlebowym – piszą organizatorzy.
W zawodach udział wezmą także:
- KGW w Brzusce (z proziakami faszerowanymi), KGW w Drohobyczce (z siekańcami gołąbkowymi z sosem z suszonych borowików),
- KGW w Słonnem (z zupą o intrygującej nazwie „Dziad z Babą”),
- KGW w Kosztowej (z gołąbkami ziemniaczanymi po kosztowsku z sosem z grzybów leśnych),
- KGW Wybrzeże „Sobótki” (z pyzami ziemniaczanymi, tzw. sukniakami),
- KGW „Ale Babki” ze Stubna (z kapuśniakiem babci),
- KGW „Bo jak nie my to kto” z Nehrybki (z winną polewką),
- KGW „Aktywni razem” Zadąbrowie (z kapuścianym tarciuchem pod śmietanową pierzynką),
- KGW w Śliwnicy (z sapieżańskimi gołąbkami ziemniaczanymi w sosie śmietanowym z nutą kiszonej kapusty)
- KGW w Krasiczynie (ze smalcem „Dziadzia Antoniego” z mięsem i grzybami).
Polecany artykuł: